tiistai 17. tammikuuta 2012

Haastan kirkon ja seurakunnat taistoon toimeentulotuen alikäyttöä vastaan

Sain idean, että haluaisin haastaa kirkon ja seurakunnat auttamaan vähäosaisia toimeentulotuen hakemisessa. Hiljattain uutisoitiin, että jopa puolet siihen oikeutetuista jättää hakemukset tekemättä eri syistä. Julkaisin tämän vetoomuksen sähköisellä kirkonmäellä Kotimaa24:ssä ja aion myös aloittaa kattavan sähköpostien rumputulen aiheesta.

On hyvin mielenkiintoista nähdä, millaisia reaktioita tulee vai tuleeko niitä lainkaan. Palaan asiaan niiltä osin myöhemmin.



Jopa noin puolet toimeentulotukeen oikeutetuista vähäosaisista jättää tuen käyttämättä. Luku on pysynyt suurin piirtein samana jo kolmen vuoden ajan.

Yksi erittäin tehokas keino vähentää köyhyyttä, olisi auttaa näitä ihmisiä saamaan edes se yhteiskunnan tuki, joka heille on jo ”luvattu”.

Ylen julkaisi 9.1.2012 uutisen, jossa syyksi tähän toimeentulotuen alikäyttöön mainittiin mm., että vanhempi väki kokee toimeentulotuen edelleen häpeällisenä köyhäinhuoltona. Suurempi syy on kuitenkin, ja se koskee kaikkia ikäryhmiä, hakuprosessin byrokraattisuus eli vaadittava paperisota. Vähävaraisimmat saattavat olla niin väsyneitä fyysisesti ja henkisesti, että toimeentulotuen hakemiseen eivät omat voimat riitä.

Kirkko ja seurakunnat voisivat auttaa heitä kahdella eri tapaa.

1) Seurakunnat voisivat perustaa diakoniatyön yhteyteen apupisteitä, jotka keskittyisivät pelkästään avustamaan toimeentulohakemuksissa.

2) Seurakunnat voisivat tarjota infrastruktuuriaan (tiloja, puhelinlinjoja yms.), ja varsinaisen neuvonnan tekisivät vapaaehtoiset, ehkä joltain yhdistyspohjalta tms. Itsekin voisin kuvitella tekeväni tällaista vapaaehtoistyötä.

Siinä tapauksessa, että tällaista auttamista jo tehdään laajassa mittakaavassa, haastan avun tehostamiseen. Koska puolet toimeentulotukeen oikeutetuista ei tukea kuitenkaan hae, niin tehostamisen varaa on.

Apu voisi painottua sekä toimeentulotuen häpeällisyyden leiman hälventämiseen että konkreettiseen apuun lomakkeiden ja liitteiden kanssa. Olen varma, että kaikki mahdolliset esteenä olevat käytännönongelmat ovat ratkaistavissa, jos tahtoa löytyy.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti