lauantai 14. tammikuuta 2012

Kuinka kohdata uskonnollinen konservatiivi - ensikertalaisen opas


Pakina ihmisten välisen kommunikaation hankaluuksista


Uskonnollisen konservatiivin kohtaaminen saattaa olla harjaantumattomalle hieman pelottavaa ja hämmentävääkin. Tässä oppaassa annan käytännön vinkkejä, joiden avulla tilanne sujuu kivuttomammin.

Uskonnollinen konservatiivi (leikkimielisesti ”konsu”) saattaa vaikuttaa aluksi aivan normaalilta ihmiseltä, mutta heti kun hän alkaa ilmaista itseään, tulee mieleen roomalaisen runoilijan Horatiuksen lausahdus: ”Mitäs paskapuhetta tämä nyt on?”.

Jotta keskustelu voi ensijärkytyksen jälkeen jatkua, on hyvä tunnistaa, minkä tyyppisestä konsusta on kyse. Onneksi heitä on karkeasti jaettuna vain kahta tyyppiä, joten se ei tuota suurempia vaikeuksia. Toinen tyyppi on niin sanottu ärähtelijä ja toinen on hypnootikko. Muita tyyppejä harvemmin tapaa, mutta se ei tarkoita, ettei heitäkin olisi olemassa.

Ärähtelijä osallistuu keskusteluun erittäin niukkasanaisella tyylillä, jonka takia voi syntyä vaikutelma, että hän on jatkuvasti vihainen. Omalla tavallaan hän onkin pyhittänyt vihansa, joten sitä ei kannata ottaa henkilökohtaisesti. Voi tietysti olla, ettei ärähtelijä oikein osaa kommunikoida muullakaan tavalla. Toisaalta voi myös olla niin, että ärähtelijä on tietoisesti valinnut linjansa tyyliseikoista johtuen. Vähän sanoja ja vielä vähemmän asiaa –periaate on vanha ja hyväksi koettu tapa. Paras keino suhtautua ärähtelijään on olla pitkämielinen ja ajatella ärhentely ikään kuin aikuisten keskustelun taustakohinaksi.

Toinen uskonnollisten konsujen tyyppi on hypnootikko. Hän on edellistä kinkkisempi tapaus. Ärhentelijällä voi olla positiivista vaikutusta keskusteluun siten, että hän toimii tavallaan adrenaliiniruiskeena. Hypnootikolla sen sijaan on usein päinvastainen vaikutus. Hänen pitkät unettavat litaniansa ja ulkoa opitut papukaijamaiset hokemat vaivuttavat keskustelijoita horrokseen. Joskus käy jopa niin, että varomaton hypnootikko nukahtaa myös itse. Tällöin tarvitaankin jo ulkopuolista apua.

On myös hyvä tiedostaa, että asiasisällöllisesti pitkiä hyppäyksiä puheenvuoroissaan tekevä (eivät ole välttämättä sanamääriltään laajoja) konservatiivi vie viestiään eteenpäin kuin käärme, kiemurrellen eri puolille, välillä taaksepäin ja sitten taas viistosti eteenpäin jne. Se mistä lähdettiin liikkeelle, jää näkymättömiin, eikä perille pääsemisestäkään ole enää takeita. Tätä vastaan suojautumiseen on vaikea antaa muuta ohjetta, kuin että yritä häivyttää viekoittelevasti ympäriinsä soljuvat kirjainrivit mielestäsi ja tarraudu siihen terveeseen järkeen, jota kultakin meistä vaihtelevassa määrin löytyy.

Nyt olemme käyneet läpi, että ”miten?”. Seuraavaksi keskitymme kysymykseen ”mitä?”. Lähtökohta uskonnollisella konservatiivilla on seuraava motto: ”Mielipiteeni on selvä, älä sekoita minua tosiasioilla.” Tämän kun muistaa, niin se riittää jo pitkälle pitämään konsujen yllättämäksi joutuneen piruparan järjissään. Suuri osa heidän mielipiteistään on lähtöisin vihamielisyydestä ja epäluulosta (joskus suorastaan paranoiasta), joka saattaa saada heidät näyttäytymään monomaanisia piirteitä omaavina. Tyypillistä on myös asenteiden ja mielipiteiden muodostamisen käänteisyys. Kun normaali ihminen pyrkii rakentamaan asennemaailmaansa yhteistyössä sen kanssa, millainen todellisuus on, konservatiivi pyrkii vähentämään maailmaa omia asenteitaan vastaavaksi. Kuin vampyyri kryptastaan, hän imee elämän spontaania ”élan vitalia”. Mitä sille sen jälkeen tapahtuu, sitä en osaa sanoa.

Keskimääräisen konservatiivisen hypnootikon keskimääräinen viesti on laskettavissa seuraavaan prosenttijakaumaan: Se on 20 % henkilöön käyvää virheargumentaatiota, 25 % asiaan liittyvää virheargumentaatiota, 10 % puhdasta tuubaa, 20 % omahyväisyyttä, 20 % ilkeilyä ja 5 % asiaa sidosaineiksi. Tämän tosiasian tietäminen antaa konservatiivin keskustelukumppanille oikean perspektiivin, jolla vältetään ylimääräinen turhautuminen, eikä tarvitse myöskään lyödä joka kerta otsaansa verille seinään törmätessään. 


   

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti